KDE ROSTE MEDVĚDÍ ČESNEK?

Medvědí česnek roste na vlhkých místech, převážně na loukách, které jsou bohaté na humus. Nenajdete ho však na slunci vystavených místech. Medvědí česnek se rád ukrývá do stínu stromů a nejsnáze ho najdete v lužních lesích, pod křovinami či v listnatých horských porostech. Vyberte se tedy na procházku do lesa a nezapomeňte si vzít košík.

Pokud natrefíte na dobrý zdroj, zásoby medvědího česneku nebudou mít konce kraje. Ptáte se, jak zjistíte, zda jste na správném místě? Jednoduše. Prozradí vám to váš nos. Medvědí česnek má pronikavou česnekovou vůni, která vám udeří do nosu okamžitě, když se dostanete do blízkosti jeho porostu.

Zaručeně ho ucítíte spíše než ho uvidíte. V bohatých shlucích ho najdete zejména v dubnu a v květnu, ale když se porozhlédnete, natrhat si jej můžete už i během teplejších březnových dní.

MEDVĚDÍ ČESNEK JE PŘÍRODNÍ ANTIBIOTIKUM
Medvědí česnek má mohutné léčivé účinky. Kdysi se o něm mluvilo jako o nejsilnějším lékaři a po zimním spánku ho vyhledávali nejen lidé, ale i medvědi. Důvod, proč to dělali, je prostý. Po zimě se jim žádalo pročistit si žaludek, cévy i střeva.

NENÍ ČESNEK JAKO ČESNEK


Ve srovnání s česnekem, který používáme v kuchyni během celého roku, nemá medvědí česnek jiné vlastnosti, ledaže ty, že je podstatně léčivější. Mimořádně vhodný je během jarních detoxikačních kúr, dokonale pročistí krev a vyléčí každou kožní nemoc – i obyčejné suché ruce, se kterými si nevíte rady odkdy začalo mrznout ani s tím nejmastnější krémem.

Vynikající výsledky přináší i při léčbě suchého kašle, čerstvý se konzumuje zejména pokud trpíte vlhkým hlenovitým kašlem. Konzumovat ho můžete čerstvý nařezaný nadrobno na pečivu s máslem, případně si ho dávat do omáček. Denně jej lze používat jako koření do jakýchkoliv jídel. Výborně ochutí tak polévky, jako omáčky a dokonce i maso.

NA CO VŠECHNO SE VYUŽÍVÁ MEDVĚDÍ ČESNEK?


Úprava medvědího česneku je mimořádně jednoduchá. Tepelně se zpracovává stejně jako špenát či salát. Jeho účinky se znásobují, pokud k němu přidáte špetku kopřivy či špenátu. Listy medvědího česneku se sbírají ještě v dubnu a v květnu, tedy před kvetením jeho květů. V pozdním podzimu a v zimě najdete i jeho cibule. V principu jsou tyto cibule nebo stroužky k nerozeznání od obyčejného česneku. Divoký, nebo medvědí česnek je však aromatičtější, silnější i zdravější.

Pokračování na další straně…