Postup:
Zapněte troubu a nastavte teplotu na 180 stupňů Celsia.
Vezměte hlubokou misku na těsto. Rozbijte do něj vejce a lehce šlehejte do hladka.
Pokračujte v šlehání a přidávejte cukr přes lžíci, dokud se zrna úplně nerozpustí. Během této doby hmota zbělá a výrazně se zvýší její objem. Těsto podle chuti dochuťte a přidejte vanilin.
Nalijte rostlinný olej po malých částech a postupně jej vtlačujte do vaječné směsi. Těsto zřeďte smetanou a jemně promíchejte. Hmota bude vodnatá, bublinková, ale mělo by to tak být.
Do těsta přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva. Důkladně rozdrťte všechny hrudky. Hmota by měla být homogenní a mírně tlustší než těsto na sušenky.
V případě potřeby přidejte mouku. Příliš tenké těsto není vhodné pro plněné pečivo. Džem se v něm jednoduše utopí a koláč na řezu bude nechutný.
Zapekací misku posypeme rostlinným olejem a přelijeme papírem, olejem a moukou. Polovinu těsta rozložte na připravenou formu.
Vložte náplň do budoucího koláče. Tekutý džem předběžně vyhoďte na síto. Po několika minutách přebytečný sirup odtéká a džem zhustne.
Náplň přikryjte zbývajícím těstem, rovnoměrně ho rozložte lžící a uhlaďte po povrchu pečení.
Vložte rychlý koláč do předehřáté trouby na 7 minut. Dále byste měli snížit teplotu na 160 stupňů a pečte produkt dalších 40-45 minut.
Hotový dort by se měl rovnoměrně péct a dobře stoupat, se slabou krustou a chutnou barvou. Upečené vyjměte z trouby a případně posypte práškovým cukrem.
Marmeládový koláč podávejte dobře vychlazený, nakrájený na malé porce.
Dobrou chuť!
Zdroj:o-zhenskom.ru