Rybí olej zažívá v této době nový rozmach a není se čemu divit. U lidí je stále více populárnější zdravý životní styl, který zahrnuje nejen sport, ale i správné stravování.

Rybí olej můžete do těla dostat v kapalné podobě nebo pomocí kapslí. První možnost je levnější, ne-příliš chutná a voňavá, proto většina lidí sáhne raději po kapslích. V dnešním článku se dozvíte, jaký má rybí olej prospěch pro nás a jak jej použít.

Tento poklad se skládá ze směsi různých glyceridů, jejichž hlavní složkou je kyselina olejová a hned za ní kyselina palmitová spolu s polynenasycených omega-3 a omega-6 mastnou kyselinou.

Omega-3 mastné kyseliny při kontaktu se vzduchem velmi rychle oxidují a produkty, které je obsahují, jsou nevhodné ke konzumaci. Želatinové kapsle zabraňují této oxidaci a zvyšují tak i jejich trvanlivost.

Užitečné vlastnosti rybího tuku

Rybí tuk obsahuje vitaminy A a D. Podporuje růst a rozmnožování buněk v kůži a sliznici. Vzhledem k přítomnosti těchto vitamínů, je rybí olej účinný na vlasy, nehty a pokožku, zejména pro ženy.

Vitamín D snižuje nervovou dráždivost, náklonnost ke křečím v nohách, podporuje pronikání vápníku a fosforu do buněk, proto se doporučuje dávat i dětem.

Máme skvělý recept na masku proti vráskám a stařeckým skvrnám. Důkladně si promíchejte 1 lžičku rybího oleje se stejným množstvím medu. Aplikujte na obličej po dobu 30 minut a následně si ji omyjte heřmánkovým odvarem. Pokožku nechte přirozeně vyschnout.

Polynenasycené omega-3 nenasycené mastné kyseliny jsou nejcennější součástí rybího tuku. Brání rozvoji onemocnění kardiovaskulárního systému, snižuje hladinu špatného cholesterolu a tím snižuje i riziko vzniku aterosklerózy. Zlepšuje krevní oběh, zmenšuje krevní sraženiny, má příznivý vliv na funkci srdce a zabraňuje vzniku i rozvoji arytmií.
Omega-3 mastné kyseliny snižují riziko vzniku cukrovky. Bez nich není možná tvorba buněčných membrán či pojivových tkání.

článek pokračuje na další stránce…