Tato směs odstraňuje přebytečný tuk a vodu z těla, zlepšuje činnost mozku, zlepšuje paměť, zlepšuje sluch a zrak…
Hlavní ingredience tohoto receptu jsou čerstvý křen, citrony s kůrou a med. O medu a citronu toho bylo řečeno již mnoho, a tak se nyní před receptem krátce podíváme na křen.
V jídle se nejčastěji používá kořen křenu, ale mladé listy rostliny jsou mimořádně chutné a lehce kořenité. Díky svému složení (vitamín C, draslík, vitamín B1, vitamín B6, železo, vápník, vitamín B2, hořčík, fosfor…). Kromě toho, že je křen výborná potravina, je výjimečný i jako léčivý prostředek.
Je nepostradatelným doplňkem různých pokrmů, zejména k tučným jídlům, protože napomáhá snadnějšímu trávení. Křen pročišťuje organismus, zrychluje metabolismus, odstraňuje únavu, proto se nejvíce doporučuje diabetikům. Podporuje reprodukci a vývoj prospěšných bakterií ve střevech.
Čerstvý kořen lze používat po celý rok, pokud je včas pohřben ve vlhkém písku nebo uložen ve sklepě. Pokud máte větší kořen, můžete potřebné množství nastrouhat, zbytek zabalit do alobalu a nechat v lednici v krabici od zeleniny.
Pokud chcete, aby vám nastrouhaný křen zůstal čerstvý i po třech týdnech, smíchejte ho se lžičkou cukru a 4 lžícemi citronové šťávy nebo octa. V dobře uzavřené sklenici vydrží křen v lednici až 3 týdny.
Pokračování na další starně