Hřebíček není neznámé koření, se kterým se v zimních měsících setkáváme nejčastěji, neboť je nezbytnou složkou mnoha zimních pochoutek a nápojů.

Drobná nehtovitá bylinka se po celém světě používá k dochucování likérů nebo k výrobě kosmetiky.

Jeho antibakteriální účinek uznala i přírodní medicína: zjistěte, na jaké zdravotní problémy poskytuje řešení!

Sušené pupeny hřebíčku obsahují třísloviny a hodně silice. Pokud jej používáte pro léčebné účely, neměl by být příliš starý: pokud při krájení hřebíčku nevytéká olej, je k ničemu – protože je příliš suchý. Hřebíčkový olej se skládá převážně z eugenolu, který má baktericidní, narkotický, ale mírně žíravý účinek. Málokdo ví o jeho zázračných účincích v domácnosti, téměř nikdo neví, co dokáže mimo kuchyni.

Pokračování na další straně