V konečné fázi se do chipsů přidávají zvýrazňovače chuti, které jsou samy o sobě toxické. Přestože jsou všechny přísady do směsi, ze které se chipsy vyrábí, geneticky modifikované, protože jsou levnější a dostupnější, jedna z nejnebezpečnějších přísad do chipsů se nepřidává do procesu výroby, ale je vedlejším produktem zpracování.

Je to akrylamid.

Jde o nebezpečnou karcinogenní látku, o které se již delší dobu ví, že způsobuje rakovinu zvířatům, a právě chipsy je podle zmíněných médií obsahují v abnormálním množství, vzdáleném od povolené míry.

K tvorbě akrylamidu dochází při přípravě potravin, které byly vystaveny tepelné úpravě pečením a smažením, proto jsou v chipsech zvláště přítomny, protože po upečení při vysoké teplotě a sušení při vysoké teplotě.

Faktem je, že všechny potraviny, které se zpracovávají při teplotách nad 100 stupňů, tuto karcinogenní látku obsahují a hladina této látky v oblíbené potravině, která dobývá svět, je natolik nad přípustnou hranicí, že v roce 2005 Kalifornie zažalovala továrnu za to, že varovat své spotřebitele před nebezpečími a jedy nebezpečnými pro zdraví, které se vyskytují v potravinářských výrobcích.