I když budete při pečení jídla v troubě opatrní, stejně se časem zašpiní a zamastí. Během procesu vaření se pára z jídla šíří a nečistoty se hromadí na stěnách, dveřích a vnitřním skle. Zde je několik jednoduchých tipů, které vám pomohou vyčistit troubu!
Voda a saponát
Není nic lepšího než voda smíchaná s neutrálním mýdlem na nádobí. Odstraňte nečistoty a mastnotu. Proveďte důkladné očištění houbou a saponátem, poté pěnu odstraňte vlhkým hadříkem a dokončete suchým hadříkem. Pokud je vaše trouba extrémně znečištěná, vyčistěte ji jedním z následujících postupů.
Pasta ze sody
Prvním tipem je pasta z vašeho oblíbeného nealko nápoje, kterou byste měli mít stále u sebe. Je velkým pomocníkem v rodině. Můžete si vyrobit pastu z jedlé sody a teplé vody.
Stačí smíchat vodu s jedlou sodou do hustší pasty, aby nestékala. Poté pomocí čisticího kartáčku naneste směs na celou vnitřní stranu skleněných dvířek a jemně rozetřete. Dávejte pozor, aby se náplast nedostala na těžko dostupná místa, jako jsou skleněné panely.
Nechte působit alespoň 20 minut a poté setřete vlhkým hadříkem nebo vlhkou houbou. Nakonec ji osušte.
Pasta ze sody a octa
Pokud se vám nedaří dostat všechny nečistoty ze skla trouby samotnou jedlou sodou, vylepšete směs tím, že vodu ještě trochu zahřejete a přidáte trochu octa. V tomto případě přidejte více jedlé sody, aby se zachovala konzistence směsi a nestékala.
Směs nanášejte, dokud je voda ještě teplá a důkladně vydrhněte. Nechte působit alespoň 20 minut, poté očistěte měkkou stranou houby a osušte.
Jak vyčistit vnitřek skleněných dvířek?
Čištění vnitřních částí trouby je docela jednoduché. Jak se však dostat k této části? Existuje jednoduchý způsob, závisí to však také od modelu vaší trouby.
Některé dveře je třeba demontovat, modernější dveře již mají tlačítko nebo bezpečnostní systém, který vám umožní uvolnit sklo zevnitř a získat přístup dovnitř.
Pokračování na další straně