Belgický ovčák Malinois, foto: Pixabay/pohjakroon
Belgický ovčák Malinois, foto: Pixabay/pohjakroon

Díky testovací sadě smartDOG vědci identifikovali jasného vítěze, pokud jde o inteligenci a kognici, uvádí časopis Scientific Reports. Nejchytřejším plemenem se ukázal být belgický ovčák malinois. Hned za ním byla border kolie.

Posouzení inteligence psa je obtížný úkol, zdůrazňují autoři studie z Helsinské univerzity (Finsko), protože existují různé typy inteligence, a to i u zvířat. Ve svých experimentech se zaměřili na testování řady různých kognitivních kompetencí. Podrobili jim něco přes 1000 psů reprezentujících 13 plemen. Test smartDOG, protože tak se jmenuje, testoval schopnost psů řešit problémy a používat vhodné strategie, ovládat impulsy, schopnost číst lidská gesta, napodobovat lidské chování a posuzovat jejich paměť a logické uvažování.

„Většina ras má své silné a slabé stránky“

„Testy odhalily, že většina plemen má silné a slabé stránky,“ říká autorka studie Saara Junttila, doktorandka. – Například labradorský retrívr se ukázal jako velmi dobrý ve čtení lidských gest, ale ne v řešení prostorových problémů. Některá plemena, jako je Shetlandský ovčák, dosáhla téměř ve všech našich zkouškách poměrně rovnoměrně.“

článek pokračuje na další stránce..