Somoskőújfalu, 2017. november 30. Hókotró Somoskőújfaluban 2017. november 30-án. MTI Fotó: Komka Péter

Od té doby, co se ceny energií zbláznily a Evropa se bojí, že nebude dostatek plynu včas do zimních mrazů, všichni si kladou otázku: jaké počasí se očekává letos na podzim a v zimě, jaká bude zima, kolik topení bude potřeba?

Zimní počasí na severní polokouli je kombinací různých faktorů. Nová data a studie ukazují, že jedním z těchto řidičů je i větší říjnová sněhová pokrývka. Ovlivňuje Polar Vortex příměji, a tak má potenciálně dlouhodobý vliv na zimní počasí nad Spojenými státy a Evropou.

Atmosférická cirkulace je velmi jemná a složitá, takže větší anomálie mohou způsobit silnou nerovnováhu v proudění. Větší rozsah sněhu na podzim může destabilizovat polární vír, což pomáhá vytvořit více narušený (chladnější) vzor zimního tlaku.

Nejprve si rychle zrekapitulujeme Polar Vortex a jak funguje. Pak uvidíte, jak přesně větší sněhová pokrývka v říjnu přináší více sněhu a chladu do Spojených států a Evropy v zimě. Také budeme analyzovat aktuální stav sněhové pokrývky a jak velká bude tento měsíc.

NÍZKÝ A VYSOKÝ POLÁRNÍ CIRKULACE

 
S příchodem podzimu se polární oblasti začínají ochlazovat. K severnímu pólu se dostává méně energie, protože Slunce klesá. Ale jak polární teploty klesají, atmosféra dále na jih je stále teplejší, protože nadále přijímá světlo a energii ze Slunce.

To způsobuje silný globální tlakový rozdíl mezi polárními a subtropickými oblastmi a na severní polokouli se začíná vyvíjet velká nízkotlaká (cyklonální) cirkulace. Sahá od povrchové vrstvy daleko nahoru do stratosféry. Toto je známé jako polární vír.

Níže je 3-rozměrný snímek polárního víru, který se rozprostírá od nižších úrovní až do stratosféry. Vertikální osa je výrazně vylepšena pro lepší vizuální prezentaci. Můžete se podívat, jak vypadá skutečná zimní struktura Polar Vortexu.

Horní (stratosférická) část je více kruhová a symetrická, protože se točí výše nad zemí a má malou interferenci. Ale spodní struktura polárního víru je mnohem nerovnoměrnější a narušená. Je to dáno vlivem terénu/hor a silných tlakových systémů působících jako překážky v toku.

Obrázek níže ukazuje polární vír ve vysoké nadmořské výšce asi 30 km/18,5 mil ve střední stratosféře během zimy. Je typicky kruhový, s teplotou v jeho jádru dosahující až -90 Celsia (-130F).

polární-vír-zima-předpověď-počasí-2022-2023-studená-sezóna-spojené státy-severní-polokoule-stratosféra-tlaková-cirkulace

Stratosférický „tryskový proud“ se obvykle nachází na vnějším okraji, nazývaném také příbojová zóna. Větry jsou velmi důležité, když se mluví o polárním vortexu, protože obvykle jako první ukazují, že se v polárním vortexu něco mění.

Pokračování na další straně