Celý svět je ve strachu, neutuchající agrese Ruska proti Ukrajině pokračuje a kromě politických a ekonomických sankcí Rusko zasáhly i zákazy sportu. Může sport, například zákaz účasti ruských sportovců na soutěžích, přimět ruského prezidenta alespoň k úvahám o zastavení války?

Není žádným tajemstvím, Vladimir Putin je osvědčeným sportovním fanouškem. K jeho hrdosti bylo mistrovství světa 2018 a čtyři roky předtím zimní olympijské hry v Soči v Rusku organizovány bezchybně. Mnoho ruských společností ve sportu má velké investice a sponzorství. Realisticky je moderní sport těžko představitelný bez ruské přítomnosti.

Realisticky byly tyto události a sponzorství Ligy mistrů ze strany Gazpromu mocnými nástroji pro globální image Ruska a poskytly Putinovi bezprecedentní reklamu. Která nyní mizí jako mýdlová bublina a zcela jistě má na mysli, když analyzuje všechny důsledky svých činů.

Velká rána pro Putina

V tak přísné sportovní sankce rozhodně nedoufal ani náhodou! Petrohrad už byl zbaven pořadatelství letošního finále Ligy mistrů a v podezření je i sponzorská smlouva Gazpromu s UEFA v hodnotě 40 milionů eur. Velká cena Ruska formule 1 byla zrušena a Rusko bylo vyřazeno z olympijských a fotbalových soutěží.

Když posloucháte slova světových sportovních autorit, je vše jasnější. A sport je součástí záměru zastavit válku později.

„Sport měl vždy obrovský dopad na společnost,“ řekl agentuře AFP Michael Payne, bývalý šéf marketingu Mezinárodního olympijského výboru (MOV). A přidal například jeden případ…

Pokračování na další straně