V životě se občas dějí úžasné příběhy. Možná opravdu někdo shora řídí naše osudy…

Ráno byl v domě rozruch. Oksana Stěpanovna narychlo vyměnila ubrus na dubovém rodinném stole, zakryla podlahy a umyla nádobí, aby se lesklo. Všechno muselo být dokonalé. Ostatně, jde o vtip – stará kamarádka, která bydlela v nedaleké vesnici, přijde požádat o ruku jejího syna. Dceři je 16 let, takže je čas najít dobrého ženicha, řekla žena. Sama se vdala pozdě. Dlouho žila bez manžela, a tak se rozhodla osud své dcery zařídit dříve.

„No, ukaž mi, co si vezmeš na sebe?“ – Zeptala se své dcery
– Tady jsou šaty, tady boty.
„Šaty ti nestačí, sedí moc těsně a boty vůbec nesedí,“ řekla smutně Oksana Stepanovna.

– Maminka! Jdu za Tanyou – včera si ve městě koupila novou halenku. Tyto boty jí budou slušet.
– Dobře, jdi. A popadněte ze sklepa okurky a likér a prostřete stůl. Za dvě hodiny dorazí hosté a já nemám nic připraveného.
V zmuchlané halence a fialové sukni, v narychlo postaveném účesu a make-upu od stejné kamarádky předstoupila Nina před milé hosty. Nině se tyto pořady vůbec nelíbily. Ženich byl znatelně starší. Ale nechtěl jsem matku naštvat. „Budu sedět a dívat se na ženicha, ale nikdo mě nebude nutit se ženit!“ pomyslela.

Posaďte se na židli. Na schůzku si připili. Všichni řadoví. Jen Kohlův snoubenec mlčel a nervózně kroutil hlavou.
„Není mu na hodinu špatně?“ Dívka úzkostlivě zašeptala matce.
„Ne, myslím, že ne.“ Jen se stydět. Jsi naše kráska! dodala.
Ve skutečnosti byl Kohl ve stavu strnulosti: „nevěsta“ se mu vůbec nelíbila. A rozhodl se k zoufalému kroku…
Sypal hromádku za hromádkou, hlasitě provolával dvojsmyslné toasty, nekontrolovatelně se smál a navíc začal škytat a syčet. Aby toho nebylo málo, nalil si sklenici vodky, jedním douškem ji převrátil a pomalu sestoupil ke stolu.

„Co je s ním?“ On vůbec nepije! Colinova matka téměř plakala.
Po neúspěšném dohazování odešla dívka do města studovat na zdravotní sestru. To byl druhý dlouholetý sen Oksany Stepanovny, který si Nina musela splnit – získat vzdělání a zůstat ve městě. Rok po absolvování lékařské fakulty se Nina provdala za sympatického řidiče Tolika a přesně o devět měsíců později porodila nádhernou dceru Marinochku. O rok později se mladá matka objevila před domem svých rodičů: v jedné ruce – kufr, ve druhé – dítě.

Pokračování na další straně