Vdovský hrb podle lékařů postihuje dva z pěti lidí starších 55 let. Existuje mnoho věcí, které mohou způsobit, že se objeví vdovský hrb. Nejčastějším zdrojem jsou degenerativní onemocnění nebo svalová slabost. Bez ohledu na důvod negativně ovlivňuje kvalitu života člověka.

Co je to vdovský hrb

Vdovský hrb neboli hyperkyfóza je nadměrné zakřivení páteře. K tomu obvykle dochází v krčním nebo hrudním zakřivení páteře. Často se také jednoduše nazývá kyfóza, což je zakřivení páteře dopředu.

Páteř má přirozené zakřivení. Když se podíváte na 3D model páteře, všimnete si, že má konvexní zakřivení v oblasti hrudníku. To je způsobeno přirozeným tvarem kostí v páteři a plotének mezi nimi. Při zakřivení 40 stupňů je páteř považována za zdravou a zakřivení větší než 40 stupňů je považováno za problematické a může vytvořit mírný hrb v zadní části krku.

Od dětství do 30 let se úhel sklonu páteře mění v důsledku nárůstu hmotnosti na ní. Po 40 letech se úhel rychle zvětšuje, protože začínají degenerativní procesy stárnutí, včetně osteoporózy. U mužů je průměrný úhel zakřivení asi 44 stupňů. U žen může ve věku 80 let kolísat až k 52 stupňům.

Pokračování na další straně